Vyrába se v Taliansku, v regióne Veneto. Názov je odvodený od dediny, ktorá sa nachádza kúsok od mestečka Terst v severnom Taliansku. Skôr sa tento názov používal i pre označenie bielej odrody vinnej révy, z ktorej sa vyrába. Od roku 2010 môže byť Prosecco používané len k označovaniu pôvodu vína. Odroda sa teraz nazýva Glera.
Prosecco môže byť spumante (šumivé), frizzante (jemne perlivé) alebo tranquillo (tiché, bez bubliniek). Suché vína sú označené ako brut, mierne sladšie ako extra-dry a najsladšie vína ako dry.
Môžete v nej cítiť zrelá jablká, hrušky, citrusové plody, sladkú chuť medu, vanilky alebo čerstvej smotany. Po ochutnaní sa víno jemne rozplynie v ústach, je svieže a lahodné.
Spritz sa skladá z 3 dielov prosecca, 2 dielov aperolu (horký pomarančový likér), 1 dielu sódy a plátku pomaranča. Bellini je miešaný nápoj z 2 dielov prosecca a 1 dielu bielej broskyňovej drene.
Dokonale sa k nemu hodia jahody, vlašské orechy a dezerty. Suchú verziu prosecca môžete doplniť morskými plodmi alebo sushi. Pre excelentnú chuť je nutné dodržať len dve podmienky, a to teplotu vína 6-9°C a úzke vysoké poháriky, v ktorých bublinky neutekajú tak rýchle.
Najlepšie si však prosecco vychutnáte vždy priamo v Taliansku.