A tak veľa Talianov trávi tieto sviatky mimo domov a Veľkonočný pondelok, tzv. Pasquetta – Malá Veľká noc je ideálnym dňom pre prvý jarný piknik alebo výlet. Veľkonočné sviatky majú pre celé Taliansko veľký význam. Prastaré tradície sa najviac dodržiavajú v malých dedinkách na Sicílii, ale vo veľkých mestách to oslavami Veľkej noci tiež žije.
Usporadúvajú sa bohaté hostiny s niekoľkými chodmi. Na stole dominujú jedlá pripravené z jahňacieho alebo baranieho mäsa. A pretože sú Taliani gastronomickými majstrami,
tabuľa často krát pripomína majstrovské dielo. Dôležitým prvkom Veľkej noci, tak ako u nás, je vajíčko. Slúži nielen k obdarovaniu priateľov a známych, ale je i súčasťou hier detí, ktoré si navzájom ťukajú
svojimi vajíčkami. Vyhráva ten, koho vajíčko je najmenej potlčené. Vajíčko je i symbolom znovuzrodenia a jari. Deti sa tešia i na obrovské čokoládové veľkonočné vajcia zabalené v pestrofarebných lesklých fóliách, ktoré sú rok od roka väčšie a skrývajú najrôznejšie prekvapenia.
Neuvidíte tu baránka ani zajačika, ale holubicu stopercentne. Ide o kysnutú buchtu, ktorá má v súčasnej dobe veľa rôznych príchutí. Môžete ju okolo Veľkej noci kúpiť v každom talianskom obchodíku.
S nami si môžete tradičnú dobrotu colomba pripraviť.
Tradícia jej pečenia je dlhá a v minulosti ako i teraz, je holubica symbolom pokoja a radosti.
Či už vy trávite Veľkú noc tradične alebo po svojom, prajeme vám Buona Pasqua!